بسیاری از زنان در دوره پریودی به خصوص در دوران نوجوانی درد دارند. درد قاعدگی مشکل جدی نیست ولی گاهی با آندومتریوز، فیبروئید رحمی یا تومورهای غیرسرطانی مرتبط است.
در علم پزشکی به درد قاعدگی دیسمنوره میگویند. دیسمنوره اولیه همان دردی است که اکثر زنان قبل از قاعدگی یا در حین آن تجربه میکنند. دیسمنوره اولیه ۲ تا ۳ سال بعد از اولین پریودی پس از تخمکگذاری اولیه زنان شروع میشود. درد معمولاً یک یا دو روز قبل از قاعدگی شروع میشود و معمولاً تا دو روز اول قاعدگی ادامه خواهد داشت. درد قاعدگی با افزایش سن و بچهدار شدن کم میشود.
زنانی که عادت ماهانه عادی داشتهاند؛ ولی پس از مدتی درد قاعدگیشان شدید میشود از دیسمنوره ثانویه رنج میبرند. دیسمنوره ثانویه ناشی از مشکلات رحمی و اعضای لگن است.
علائم و درجات درد متفاوت هستند و در هر فردی به صورتی متفاوت بروز می کنند. بعضی از این علائم از این قرارند:
• درد شکمی که به سمت پشت و پایین پاها حرکت میکند.
• خونریزی شدید قاعدگی
• سردرد
• حالت تهوع
• یبوست یا اسهال
• تکرر ادرار
• استفراغ
دیسمنوره اولیه ناشی از انقباضات قوی رحم است که به دلیل ترشح پروستاگلاندینها بروز میکنند، پروستاگلاندینها واسطههای شیمیایی درون بدناند و نقشی اساسی در ایجاد درد و التهاب دارند. پروستاگلاندین در نتیجه انقباض عضلات رحم است. عروق خونی فشردهشده منابع خون کمتری را به عضلات میرسانند. در نتیجه درد احساس میشود. هرچه میزان ترشح پروستاگلاندینها در بدن بیشتر باشد، درد قاعدگی نیز بیشتر میشود.
پروستاگلاندینها در طی سیکل ماهانه و تخمکگذاری تولید میشوند. در سالهای اول قاعدگی ممکن است در تمام سیکلهای پریودی تخمکگذاری انجام نشود و ممکن است سیکل فاقد تخمک باشد؛ بنابراین پریودی اغلب دردناک نیست.
درد دیسمنوره اولیه معمولاً در روزهای اول شدیدتر است و ممکن است گرفتگی شدید عضلات احساس شود. این درد اغلب ۱ یا ۲ روز ادامه دارد و ممکن است با تهوع، استفراغ، اسهال، سرگیجه، سردرد و خستگی نیز همراه باشد.
دیسمنوره ثانویه معمولاً در نتیجه مشکلات اندامهای تناسلی یا لگن زن به وجود میآید. این نارسایی اغلب در زنان مسن دیده میشود. علائم معمولاً درست قبل از خونریزی شروع میشود و بعد از خونریزی متوقف خواهد شد. علل دیسمنوره ثانویه را در زیر آوردهایم:
بیماریهای مربوط به لگن
بیماری التهاب لگن خاصره
این بیماری باعث ایجاد عفونت رحم، لولههای فالوپ، تخمدان و لگن میشود. این عفونت ممکن است از واژن و دهانه رحم مثل بیماریهای مقاربتی انتقال پیدا کند یا ممکن است به دلیل تولد نوزاد یا روند جراحی به وجود بیاید. این بیماری اغلب با درد قاعدگی، درد لگن، تب و ترشحات واژن همراه است.
سیاهرگهای گشاد شده در لگن باعث ایجاد سندرم احتقان لگن میشوند. درد ناشی از این بیماری در طی دوره قاعدگی، پس از نزدیکی، ایستادن طولانی مدت یا در دوران بارداری بیشتر احساس میشود. علائم دیگر این بیماری خونریزی غیرطبیعی قاعدگی، تحریکپذیری مثانه، ترشحات واژن و سیاهرگهای گشاد شده در بخش برونى آلت تناسلى، باسن و رانها است.
تنگی دهانه رحم بیماری است که در آن دهانه رحم تا حدی یا به طور کامل تنگ است. این وضعیت از بدو تولد وجود دارد یا در مراحل بعدی زندگی به علت ضربه جسمی، جراحی، عفونت، سرطان و یا پرتودرمانی به وجود میآید. بیمار در معرض خطر ناباروری و آندومتریوز قرار دارد.
ناهنجاریهای مادرزادی در رحم مثل رحم دو شاخ و رحم دیوارهدار میتوانند منجر به ایجاد درد قاعدگی شوند. رحم با دیوار عرضی نقصی مادرزادی است. در افراد مبتلا، خون قاعدگی به خاطر دیواره بیرون نمیریزد و منجر به گرفتگی عضلات میشود.
در این بیماری سلولهایی شبیه به سلولهای دیواره رحم در خارج از رحم رشد میکنند. تغییر دیواره رحم و خونریزی آن در حین دوره قاعدگی با درد همراه است و سلولهای رحمی در نتیجه تأثیرات هورمونی تغییر میکنند.
آدنومیوز یک نوع بیماری است که در آن دیواره رحم رشد میکند و به دیواره عضلانی تبدیل میشود. این بیماری ممکن است با درد شدید قاعدگی در طول دوره قاعدگی همراه باشد، همچنین ممکن است بیمار خونریزی شدید، خونریزی بین دوره قاعدگی و درد در حین مقاربت را تجربه کند.
فیبروئید تومور خوشخیم عضلانی است که در دیواره رحم رشد میکند. این تومورها علاوه بر ایجاد درد قاعدگی موجب خونریزی بیشازحد، احساس ناراحتی، درد لگنی و درد در حین نزدیکی میشوند.
پولیپهای رحم غدههای کوچکی هستند که در رحم به وجود میآیند و با ساقههای نازک به رحم متصل میشوند. آنها موجب خونریزی بیشازحد و نامنظم میشوند و ممکن است یکی از دلایل ناباروری باشند.
اگر پوشش داخلی رحم آسیب ببیند باعث ایجاد چسبندگی در دیواره رحم میشود. این آسیبها اغلب در نتیجه عملهای جراحی مانند کورتاژ، برداشتن فیبروئید، گذاشتن دستگاه درون رحمی یا عفونت رحمی ایجاد میشود. بیماران مبتلا به این بیماری از ناباروری یا سقط جنینهای مکرر رنج میبرد و چسبندگی باعث انسداد جریان خون قاعدگی و دردناک شدن آن میشود.
دستگاه داخل رحمی پیشگیری از بارداری ممکن است در حین دوره قاعدگی باعث گرفتگی عضله شود.
کیسه پر از مایع در تخمدان را کیست تخمدان میگویند. این کیستها معمولاً خوشخیماند و به ندرت سرطانی میشوند. کیست تخمدان قاعدگی را نامنظم میکند، نزدیکی را دردناک میکند و عملکرد روده و مثانه را با مشکل مواجه میکند.
پزشک این بیماریها را با معاینه لگنی شامل معاینه داخلی، لاپاراسکوپی و سونوگرافی تشخیص میدهد. ممکن است به تست پاپاسمیر نیاز داشته باشید یا پزشک آزمایش خون یا ادرار تجویز کند.
پزشکان سعی میکنند که در درمانهای اولیه روی تسکین درد متمرکز شوند. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) به تسکین درد کمک میکنند. این داروها ممکن است باعث ناراحتی معده شوند، بنابراین توصیه میشود که با غذا مصرف شوند. استفاده طولانی مدت از این داروها خطر ابتلا به خونریزی معده را افزایش میدهد. داروهای ضد درد غیراستروئیدی عبارتاند از: آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن.
قرصهای جلوگیری از بارداری به تسکین درد کمک میکنند و ممکن است برای مشکلاتی مانند آندومتریوز تجویز شوند. پزشک برای کاهش درد قاعدگی ناشی از بیماری التهابی لگن (PID) آنتیبیوتیک تجویز میکند.
برخی از زنان دریافتهاند که تغییر در رژیم غذایی شدت گرفتگی عضلات را کاهش میدهد. تکنیکهای ذهنی مانند مدیتیشن و ورزشهایی مثل یوگا و تایچی نیز به تسکین درد کمک میکنند.
طب سوزنی درمانی رایج برای کاهش درد قاعدگی است. طب سوزنی افراد مبتلا به دیسمنوره را بر اساس بررسی میزان انرژی فرد درمان میکند. طب سوزنی برای کاهش درد مفید است. بررسیهای انجامشده نشان میدهند که زنانی که طب سوزنی انجام میدهند نسبت به سایرین درد کمتری احساس میکنند.
• غذاهایی مصرف کنید که حاوی کلسیم فراوان هستند. این غذاها عبارتاند از: لوبیا، بادام، سبزیجات سبز تیره برگدار مانند اسفناج و کلم پیچ.
• میوههایی مثل گیلاس و گوجهفرنگی و سبزیجات مثل کدو و فلفل مصرف کنید چون این مواد دارای آنتیاکسیدانهای بالایی هستند.
• از خوردن غذاهای تصفیهشده مثل نان سفید، پاستا و شکر خودداری کنید.
• برای افزایش پروتئین گوشت بدون چربی، ماهی، سویا یا لوبیا بخورید.
• از روغنهای پختوپز سالم مانند روغن زیتون و یا روغن نباتی استفاده کنید.
• اضافه کردن شیر سویا به رژیم غذایی برای کاهش درد قاعدگی مفید است.
• اسیدهای چرب ترانس موجود در محصولاتی مانند بیسکوئیتها، کراکر، کیک، سیبزمینی سرخکرده همراه با حلقههای پیاز، پیراشکی، غذاهای فرآوری شده و مارگارین را کاهش دهید.
• از مصرف کافئین، مشروبات الکلی و تنباکو اجتناب کنید.
• روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب تصفیهشده مصرف کنید.
• حداقل ۵ روز در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
مکملهای زیر نیز به تسکین درد قاعدگی کمک میکنند:
مصرف تقریباً ۶ گرم از اسیدهای چرب اُمگا ۳ مانند روغن ماهی به کاهش التهاب کمک میکند. زنانی که روغن ماهی مصرف میکنند نسبت به کسانی که قرص مصرف میکنند درد کمتری احساس میکنند. ممکن است اسیدهای چرب اُمگا ۳ خطر خونریزی به خصوص در افرادی که رقیقکننده خون مانند کلوپیدوگرل (پلاویکس)، وارفارین (کومادین) یا آسپرین مصرف میکنند را افزایش دهد. قبل از مصرف اسیدهای چرب اُمگا ۳ با پزشک خود مشورت کنند.
روزانه ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم سیترات مصرف کنید. بدن شما برای داشتن استخوانهای سالم به کلسیم نیاز دارد. کلسیم نیز برای کاهش درد قاعدگی مفید است چون به حفظ استقامت عضلات کمک میکند. مطالعات نشان دادند که کلسیم درد قاعدگی را کاهش میدهد، اما در برخی از مطالعات دیگر به نظر میرسید که کلسیم برای کاهش درد قبل از قاعدگی مفید است ولی به کاهش درد بعد از شروع قاعدگی کمک نمیکند. کلسیم سیترات فرمی از کلسیم است که بدن به راحتی آن را جذب میکند. به یاد داشته باشید که ممکن است مقادیری از کلسیم را از غذاها دریافت کنید، بنابراین قبل از مصرف مکمل کلسیم با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف روزانه ۴۰۰ واحد بینالمللی (۱۰ میکروگرم) ویتامین D به جذب کلسیم کمک میکند و التهاب را کاهش میدهد. ویتامین D ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشد بنابراین قبل از مصرف بیشازحد مجاز روزانه با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف روزانه ۱۲/۵ میکروگرم ویتامین E درد قاعدگی را کاهش میدهد. ویتامین E ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد، مخصوصاً اگر قبلاً رقیقکننده خون مصرف کرده باشید. افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، دیابت یا سرطان سر، گردن یا پروستات، باید از خوردن دوزهای بالای ویتامین E بدون مشورت با پزشک خودداری کنند.
۳ روز قبل از شروع قاعدگی روزانه ۳۶۰ میلیگرم منیزیم مصرف کنید. بررسیهای انجامشده نشان میدهد که مصرف این مقدار منیزیم برای شل کردن عضلات، کاهش درد قاعدگی و قسمت تحتانی مفید است. مصرف بیشازحد منیزیم ممکن است باعث اسهال و کاهش فشار خون شود. اگر مشکلات گوارشی یا بیماریهای قلبی دارید قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. منیزیم ممکن است با بسیاری از داروها مثل آنتیبیوتیکهای سیپروفلوکساسین (CIPRO)، لووفلوکساسین (Levaquin) و تتراسایکلین، داروهای استخوانساز از قبیل آلندرونات (Fosamax) و ریزدرونات (Actonel)، دیورتیکها (قرصهای آب) و داروهای دیگر تداخل داشته باشد.
ویتامین B6 پروستاگلاندین مفید تولید کرده و رگهای خونی را نیز گشاد میکند؛ بنابراین به اندازه مصرف مکمل ب کمپلکس مفید است. این ویتامین به میزان قابلتوجهی طول مدت دردهای دوره قاعدگی را کاهش میدهد. مصرف منیزیم و ویتامین B6 نیز برای تبدیل چربیهای ضروری به پروستاگلاندینهای مفید ضروری است. سعی کنید این دو ماده را همیشه با هم مصرف کنید.
ازآنجا که هر دو ویتامین B1 و B6 برای درمان دردهای قاعدگی مفید هستند، بهترین روش این است که از ب کمپلکس استفاده شود. ب کمپلکس حاوی ویتامین B12 نیز است و ترکیب روغن ماهی و B12 خیلی مؤثرتر از روغن ماهی تنها است.
آنزیم بروملین در آناناس وجود دارد و برای درمان قاعدگیهای دردناک مفید است. آناناس دارای خواص ضدالتهابی است و به عنوان یک رقیقکننده طبیعی خون محسوب میشود. بروملین نیز به عنوان شلکننده عضلات عمل میکند و تصور میشود که برای کاهش پروستاگلاندین بد و افزایش پروستاگلاندین خوب مؤثر باشد.
گیاهان به طورکلی به صورت عصارههای خشک استاندارد (قرص، کپسول یا قرص)، چای یا عصاره مایع قابلاستفاده هستند. عصارههای مایع را با نوشیدنیهای مورد علاقه خود مخلوط کنید. مقدار ۱ تا ۲ قاشق چایخوری در یک فنجان آب به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بریزید.
تاکنون هیچ تحقیقات خاصی در مورد گیاهان برای کاهش درد قاعدگی انجام نشده است ولی برخی از آنها به طور سنتی برای تسکین درد استفاده شدهاند. البته بعضی از محققان دریافتند که این گیاهان در بدن مثل استروژن عمل میکنند. زنانی که سابقه سرطانهای مرتبط با هورمون داشتهاند، هورمون درمانی میشوند، اختلالات خونریزی دارند یا داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنند باید قبل از مصرف گیاهان با پزشک خود صحبت کنند.
• روزانه قبل از صبحانه ۲۰ تا ۴۰ میلیگرم از عصاره درخت توت استفاده کنید. عصاره درخت توت ممکن است با تعدادی از داروها مثل کلرپرومازین (Thorazine)، هالوپریدول (Haldol)، لوودوپا، متوکلوپرامید، الانزاپین (Zyprexa)، پروکلرپرازین (Compazine)، کواتیاپین (Requip)، ریسپریدون تداخل داشته باشد و تأثیر قرصها و داروها ضدبارداری را نیز کاهش دهد.
• برای کاهش التهاب روزانه ۳۰۰ میلیگرم عصاره زردچوبه مصرف کنید. ممکن است زردچوبه خطر خونریزی را افزایش دهد، بنابراین قبل از مصرف با پزشک خود صحبت کنید. افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا یا مشکلات کیسه صفرا باید قبل از استفاده از زردچوبه با پزشک خود مشورت کنند. اگر قبلاً از رقیقکننده خون استفاده کرده باشید، ممکن است زردچوبه خطر خونریزی را افزایش دهد.
مطالعات اندکی تأثیر داروهای هومیوپاتی را بررسی کردهاند. بااینوجود یک هومیوپات حرفهای براساس دانش و تجربه بالینی خود ممکن است درمانهای زیر را برای کاهش درد قاعدگی توصیه کند. پزشک قبل از تجویز هرگونه درمان باید به وضعیت جسمی، عاطفی و روحی فرد توجه کند. هومیوپات با تجربه نیز تمام این عوامل را برای تعیین مناسبترین درمان فرد مدنظر قرار میدهد.
• برای کاهش درد حاد قاعدگی که اغلب شبیه درد زایمان، فشار شدید در لگن همراه با خونریزی شدید و کمردرد است که با راه رفتن و حرکت بدتر میشود اغلب از بلادونا استفاده میشود.
• گل بابونه برای کاهش درد قاعدگی، تغییرات خلق و خو، تحریکپذیری و خشم و درد استفاده میشود. ممکن است فرد در لگن خود احساس سنگینی کند.
• منیزیم فسفات برای گرفتگی که توسط گرما، فشار و خم شدن به جلو آزاد میشود، مناسب است.
روشهای زیر به تسکین درد لگن کمک میکند:
یک بسته روغن کرچک را به طور مستقیم روی پوست بمالید، با یک پارچه نرم پاک و بلند بپوشانید. منبع حرارتی (مثلاً کیسه آب گرم یا بطری آب گرم) را به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه روی آن قرار دهید. برای گرفتن نتیجه بهتر ۳ روز متوالی در طی ۱ هفته این کار را انجام دهید. ۳ دقیقه در آب گرم و سپس ۱ دقیقه در آب سرد بنشینید. سه بار این حرکت را تکرار کنید.
اگر درد قاعدگی مانع انجام فعالیتهای شما شد با پزشک خود صحبت کنید. اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید:
• بعد از گذاشتن IUD درد داشتید
• دورههای قاعدگی دردناک که بیش از سه ماه به طول انجامید
• لخته خون داشته باشید
• گرفتگی عضله همراه با دل درد، اسهال و حالت تهوع
• درد لگنی زمانی که پریود نیستید
گرفتگی ناگهانی عضلات یا درد لگن خاصره نیز میتواند نشانهای از عفونت باشد. عفونت درمان نشده ممکن است موجب زخم بافت لگن شده و منجر به ناباروری شود. اگر علائم عفونت دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. این علائم از این قرارند:
• تب
• دردهای لگنی شدید
• درصورتی که باردار هستید و درد شدید دارید
• ترشحات بد بوی واژن