اگر زنی به مدت ۱۲ ماه، بدون داشتن دلیل پزشکی عادت ماهانه نشود، یائسه شده است. گاهی زن باید تحت معاینه پزشکی قرار بگیرد تا سایر دلایل پزشکی عقب افتادن قاعدگی بررسی شود. شما و پزشکتان براساس سن، سابقه قاعدگی و علائم میتوانید بگویید که در دوره پیش از قاعدگی هستید یا خیر.
اگر قبل یا بعد از یائسگی علائم وخیم داشتید، پزشک مشکوک به بیماری بود یا اگر نوعی بیماری دارید که تشخیص را دشوار میکند، پزشک یک یا چند آزمایش زیر را تجویز میکند:
• آزمایش بارداری در صورتی که احتمال آبستنی وجود داشته باشد.
• آزمایش هورمون محرکه فولیکولی را میتوان برای تأیید اینکه به یائسگی رسیدهاید یا خیر انجام داد. سطح هورمون محرکه فولیکولی حوالی یائسگی و بعد از یائسگی بالا است.
• گاهی برای مشاهده میزان کاهش استروژن بعد از یائسگی، آزمایش استروژن انجام میشود.
• آزمایش هورمون تحریککننده تیروئید نیز تجویز میشود تا پزشک متوجه شود که دوره قاعدگی نامنظم یا علائمی شبیه به حوالی یائسگی به مشکلات تیروئید مربوط است یا خیر.
اگر به مدت یک سال عادت ماهانه نشدید، به یائسگی رسیدهاید و در دوره پس از یائسگی هستید. اکنون زمان مناسبی برای معاینه کامل پزشکی با توجه ویژه به سلامت قلب و عوامل خطر پوکی استخوان است. حتماً هر خونریزی واژنی غیرمنتظرهای را به پزشک اطلاع دهید.
در صورتی که در دوره حوالی یائسگی خونریزی نامنظم دارید یا به طور مستمر هورمون درمانی انجام دادهاید و بعد از ۶ تا ۱۲ ماه درمان، خونریزی واژنی دارید، پزشک یک یا چند آزمایش دیگر تجویز میکند تا دلیل خونریزی را تشخیص دهد. این آزمایشها عبارتند از:
• سونوگرافی ترانس واژینال برای مشاهده غدهها یا اختلالات ساختاری رحم.
• بافتبرداری آندومتریال برای مشاهده اینکه آیا دیواره رحم (آندومتریوم) در حین قاعدگی به طور طبیعی عمل میکند یا خیر و همچنین برای بررسی نشانههای سرطان.