تغذیه نوزاد در سال اول زندگی بسیار مهم است و والدین باید توجه ویژهای به تغذیه آنها در این دوران کنند؛ چون این موضوع روی رشد، خلاقیت و یادگیری نوزاد تأثیر میگذارد. والدین باید از همان دوران نوزادی عادات غذایی مثبتی را برای نوزادان ایجاد کنند. در ۶ ماهگی برای اولین بار مجاز به دادن برخی از غذاها به نوزاد هستید. در ۶ ماه اول، نوزاد از شیر مادر یا شیر خشک تمام مواد ضروری بدن خود را دریافت میکند. شیر مادر دارای مقدار زیادی مواد مغذی است که برای نیازهای اولیه نوزاد مناسب است. بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که تا دو سالگی همراه با غذا، تغذیه با شیر مادر را ادامه دهیم.
زمانی که نوزاد دارای شرایط زیر است، برای خوردن غذایی غیر از شیر مادر آماده است:
به خاطر داشته باشید که هر نوزاد متفاوت است. برخی از نوزادان درست چند هفته قبل و بعد از ۶ ماهگی برای غذاخوردن آماده میشوند. به هر حال، بعد از ۶ ماهگی زیاد منتظر علائم گرسنگی او نمانید و غذادادن را شروع کنید، چون ممکن است نوزاد با کمبود آهن مواجه شود.
با غذاهایی شروع کنید که حاوی مقدار زیادی آهن هستند و نوزاد برای رشد به آنها نیاز دارد. گوشت، مرغ، زرده تخممرغ، حبوبات پختهشده (لوبیا، عدس، نخود) منابع خوبی از آهن هستند. ترتیب خاصی برای معرفی انواع غذاها به نوزاد وجود ندارد. برای جلوگیری از آلرژی سعی کنید تمام غذاها را به نوزاد بدهید. اگر در مورد مصرف هر غذا مطمئن نیستید با پزشک صحبت کنید. مصرف غذاهای آلرژیزا را محدود کنید. غذاهای سالم که تمام خانواده مصرف میکنند، برای نوزاد مناسب هستند. غذاهای نوزاد را ساده و بدون هرگونه ادویهای بپزید. اولین غذای کودک باید نرم و روان باشد به طوری که وقتی آن را در قاشق میریزید مثل مایع بریزد؛ بنابراین هر غذایی که برای نوزاد درست میکنید باید به خوبی پخته و له شده باشد. در زیر به برخی از غذاهای مورد استفاده در ۶ ماهگی نوزاد اشاره کردهایم:
دفعات غذاخوردن در هر نوزاد متفاوت است و باید به علائم خاص او در هنگامی گرسنگی توجه کنید. غذادادن به نوزاد را با قاشق غذاخوری شروع کنید. عجله نکنید و به آرامی این کار را انجام دهید. برخی از نوزادان باید غذا را به خوبی در دهان خود مزه کنند. اگر نوزاد گرسنه نباشد، صورت خود را برمیگرداند. اگر گرسنه باشد، دهان خود را باز میکند و با اشتیاق غذا میخورد. هیچ وقت نوزاد را با بازیکردن گول نزنید که بیش از اندازه غذا بخورد. نوزادانی که براساس حجم معده و میل خود غذا میخوردند، در آینده کمتر با مشکل اضافه وزن روبهرو خواهند شد. غذاهای مختلفی به نوزاد بدهید تا با انواع مزهها آشنا شوند.