حتماً تا حالا قدمهای اول کودکان نوپا را دیدهاید، کمی خندهدار هستند. چند روز یا چند ماه بعد از اینکه کودک یاد گرفت روی پای خود بایستد، کمی بعد میتواند قدمهای کوچکی بردارد. کودک قدمهای اول خود را به سختی برمیدارد.
اکثر کودکان در سن ۹ تا ۱۰ ماهگی به وسیله مبل یا سایر اجسام میتوانند روی پاهای خود بایستند. اکثر کودکان تا یک سالگی اولین قدمهای خود را نمیتوانند بردارند. برخی دیگر نیز حتی تا سن ۱۸ سالگی راه نمیافتند. کودکان پرانرژی نسبت به سایر کودکان زودتر راه میافتند. برخی از کودکان کمی محتاط هستند و زمانی شروع به راهرفتن میکنند که هیچ احساس خطری نکنند. اصلاً نگران راهرفتن کودک نباشید، چون او دیر یا زود راهرفتن را یاد میگیرد. سعی کنید به کودک خود کمک کنید و دست او را بگیرید تا اولین قدمهای خود را بردارد.
سعی کنید کودک خود را تشویق به راه رفتن کنید. محرکهایی مثل اسباببازی را در چند قدمی او قرار دهید. وقتی که اسباببازی را کمی دورتر از کودک قرار دادید، ابتدا به او کمک کنید که چند قدم راه برود، سپس دست او را به آرامی ول کنید تا خودش راه برود. دورادور هوای او را داشته باشید تا زمین نخورد. کودک به کمی تمرین برای حفظ تعادل و قرارگرفتن پاها نیاز دارد. میتوانید شادی را در کودک خود ببینید، چون توانسته استقلال خود را به دست آورد و به تنهایی راه برود.
به یاد داشته باشید که علاوه بر ماهیچههای پا، ماهیچههای تنه و بازوی کودک باید قوی شوند تا به راحتی بتواند راه برود. سعی کنید در ابتدا کفش پای کودک نکنید. بهترین کار این است که در ابتدا کودک کفشی به پا نداشته باشد و در خانه با پای برهنه راه برود. با این کار ماهیچههای او به خوبی تقویت میشوند و برای راهرفتن بیرون آماده میشوند. برای روزهای اول یک کفش سبک و راحت پای کودک کنید. اوایل دمپایی یا کفش سنگین پای او نکنید، چون راهرفتن را برای او سخت میکند. ممکن است کودک بعد از زمینخوردن شدید اعتماد به نفس خود را از دست دهد و دوباره شروع به چهار دست و پا راهرفتن کند. وسایل خطرناک را از جلوی کودک جمع کنید. با این کار احتمال آسیبدیدن او بعد از زمینخوردن را به حداقل میرسانید. به یاد داشته باشید که جمجمه کودک هنوز شکل نگرفته است و باید به خوبی از او مراقبت کنید.
پای کودک صاف است. با نگاهکردن به کف پاهای صاف نوزاد، در مورد راهرفتن او شگفتزده خواهید شد. پاهای کودک به خاطر چربی اضافی موجود، صاف به نظر میرسند. در سن ۲ تا ۳ سالگی پای کودک انحنای طبیعی میگیرد.