عصبانیت یکی از احساسات طبیعی انسانها است و عصبانیت بیشازحد منجر به پرخاشگری میشود. پرخاشگری کودک باعث ایجاد مشکلات جسمی و رفتاری میشود.
کودک نوپا کاملاً پرخاشگر میشود. یکی از علل پرخاشگری نوپاها در این سن عدم توانایی آنها در صحبتکردن است. نوپاها باید یاد بگیرند چطور رفتارهای خود را مدیریت کنند. در غیر این صورت این رفتارها تا سن بالاتر باقی میماند. براساس تحقیقات از هر ۷ کودک خردسال یکی از آنها پرخاشگر هستند و با افزایش سن، پرخاشگری کودکان به خاطر دلایل زیر بیشتر میشود:
اگر کودک یاد بگیرد که خشم خود را کنترل کند با عصبانیت راحتتر کنار میآید. هدف از مدیریت خشم کاهش احساسات منفی است. با این کار تغییرات منفی جسمی حاصل از خشم کمتر میشود. مثل هر احساس دیگری، خشم نیز باعث ایجاد تغییرات فیزیکی مثل افزایش فشار خون و افزایش ترشح هورمون آدرنالین میشود.
سه روش اصلی برای کنارآمدن با عصبانیت در کودکان وجود دارد:
کودک خردسال باید برای بیان عصبانیت خود با دیگران ارتباط برقرار کند. کودک باید دلایل عصبانیت خود را بیان کند و نیازهای خود را توضیح دهد. والدین نیز میتوانند در ابراز احساسات به کودکان خود کمک کنند و از او درباره احساساتش سؤال کنند.
عصبانیت را میتوان سرکوب کرد و با احساسات دیگری آن را جایگزین کرد. در صورت امکان حواس کودک را با چیز دیگری پرت کنید. این روش برای تمام سنین مناسب است.
با این روش کودک عصبانیت خود را درک میکند و آن را با یک احساس مثبت جایگزین میکند. میتوانید از کودک بخواهید که درباره احساساتش نقاشی بکشد. باید برای این احساس او جایگزینی پیدا کنید. اگر نتوانید احساسات مثبت را جایگزین عصبانیت کودک کنید، به سلامتی او آسیب میرسد. عصبانیت شدید باعث افزایش فشار خون و ایجاد افسردگی میشود.
آرامش خود را حفظ کنید و به کودک زمان بدهید. هر کودک خردسال باید یاد بگیرد چطور رفتارهای خود را کنترل کند. با برخی از روشهای زیر، میتوانید کمک کنید رفتارهای کودک کنترل شود:
اگر خشم کودک غیرقابل کنترل است و به دیگران آسیب میرساند حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه کنید. آنها روی کودک شما کار میکنند و سعی میکنند از روشهای علمی برای تغییر رفتار و واکنشهای کودک استفاده کنند و به مرور زمان رفتار او را بهبود میبخشند.
در زیر به برخی از نکات مفید اشاره شده است. با رعایت موارد زیر کودک میتواند خشم خود را کنترل کند: