استخوانبندی بدن انسان تقریباً از ۲۰۶ استخوان تشکیل شده است که در کنار هم چارچوب محکم بدن را شکل دادهاند. استخوانبندی بدن از استخوانهایی تشکیل شده است که از بدن حمایت و محافظت میکنند. استخوانها باید به یکدیگر متصل شوند تا نقش حمایتی خود را بهتر اجرا کنند و به بدن توانایی حرکت بدهند. مفاصل استخوانهای دستگاه اسکلتی را به هم وصل میکنند؛ بنابراین، مفاصل دو وظیفه در بدن دارند: مفاصل از طریق رباط، استخوانها را به هم وصل میکنند و با تسهیل حرکت با همکاری ماهیچهها و تاندونها، به دستگاه اسکلتی انعطافپذیری بیشتری میدهند.
دستگاه اسکلتی از استخوانهای مختلفی شکل گرفته است که استخوانبندی یا چارچوب استخوانی بدن را شکل میدهند. پیش از اینکه درباره کارایی هر استخوان بدانیم، باید درباره کارایی استخوانبندی بدن بدانیم.
پشتیبانی : استخوانبندی بدن وزن همه بافتهای بدن را تحمل میکند. بدون استخوانبندی، توانایی ایستادن نداریم. استخوانهای ستون فقرات، لگن خاصره و پاها وزن بدن را تحمل میکنند.
شکل : استخوانهای دستگاه استخوانبندی، ساختار بدن مثل جمجمه، قفسه سینه و اندام زیرین شکل میدهد.
محافظت : استخوانبندی در اطراف اعضای حیاتی و بافتها پوششی محکم و انعطافپذیر به وجود میآورد، مثل قفسه سینه که از قلب و ریهها محافظت میکند و ستون فقرات که از نخاع محافظت میکند.
استخوانها مانند قلابی به ماهیچهها کمک میکنند که درست عمل کنند.
حرکت : حرکت بدن در نتیجه حرکت هماهنگ ماهیچهها روی استخوانها و مفاصل است؛ بنابراین، استخوانها اهرمی برای ماهیچهها هستند.
شکل گیری سلول خونی : رشد مغز استخوان قرمز در بافت استخوانی اسفنجی دیده میشود.
ذخیره مواد معدنی : استخوانبندی انباری برای مواد معدنی مهم مثل کلسیم است و زمانی که بدن برای سوخت و سازی از قبیل انقباض ماهیچهها یا انتقال پیامهای عصبی به این مواد نیاز دارد، آنها را آزاد میکند.
دستگاه اسکلتی با دستگاههای زیر در ارتباط است.
پوست : ویتامین د تولیدشده در پوست به استخوانها کمک میکند که کلسیم را جذب کنند و سالم و محکم باقی بمانند.
ماهیچه ها : ماهیچهها در قسمت مفاصل، استخوانها را میکشند تا به حرکت فرد کمک کنند.
گردش خون : گلبولهای قرمز در مغز استخوان، استخوانهای دراز ساخته میشود.
گوارش : غذایی که جذب دستگاه گوارشی میشود، تجزیه میشود و مواد مغذی ضروری مثل کلسیم و فسفر از طریق خون به استخوانها میرسند.
عصب : ماهیچهها به پیامهای عصبی نیاز دارند تا منقبض شوند و موجب حرکت شوند.
درون ریز : هورمونهای رشد که توسط غده هیپوفیز ترشح میشوند به رشد استخوانها در کودکی کمک میکنند.