دستگاه درونریز وظیفه ترشح هورمونها را بر عهده دارند تا محیط داخلی بدن شرایط ثابتی داشته باشد. هورمونها پیامرسانهای شیمیایی هستند که به عنوان کاتالیزور عمل میکنند و فعالیتهای فیزیولوژی سلولهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهند. دستگاه درونریز و دستگاه عصبی تأثیرات متقابلی روی بدن دارند. دستگاه عصبی باعث میشوند بدن به سرعت به محرکها پاسخ دهد در حالی که دستگاه درونریز تأثیرات طولانیتری روی بدن دارند که این تأثیرات به آرامی در بدن صورت میگیرد.
عملکردهای دستگاه درونریز عبارتاند از:
هورمونها پیامرسانهای شیمیایی یا تنظیمکنندههایی هستند که از غدد درونریز ترشح میشوند و از طریق جریان خون به اندامهای بدن میرسند و وظیفه تنظیم فعالیتهای اندامهای مختلف بدن را بر عهده دارند.
دستگاه درونریز با دستگاههایی که در زیر نام میبریم ارتباط دارد:
سلول و بافت: تقسیم سلولی در شکلگیری اسپرم در مردان و تخمک در زنان نقش دارد.
پوست: هورمون محرک ملانوسیت از لوب یا قسمت مرکزی غده هیپوفیز ترشح میشود و تولید ملانین در لایه سلول بنیانی پوست را تحریک میکند.
دستگاه اسکلتی: هورمون کلسیتونین که از غده تیروئید ترشح میشود و هورمون پاراتیروئید که از غده پاراتیروئید ترشح باعث تنظیم کلسیم خون و استحکام و انعطافپذیری استخوانها میشوند.
دستگاه ماهیچهای: به دلیل ترشح آدرنالین در زمان بروز فشارهای روحی و ناراحتی، خون بیشتری به ماهیچهها میرسد.
دستگاه گردش خون: هورمونها داخل جریان خون ترشح میشوند و به اندامهای مورد نظر میرسند.
دستگاه تنفسی: غدد فوق کلیوی هنگام بروز فشار روحی، نفس کشیدن را بیشتر میکنند تا اکسیژن بیشتری به ماهیچهها برسد.
دستگاه عصبی: دستگاه درونریز و دستگاه عصبی تأثیرات متقابلی روی بدن دارند تا تعادل حیاتی بدن را حفظ کنند. دستگاه درونریز و دستگاه عصبی به وسیله هیپوتالاموس و غده هیپوفیز به هم متصل هستند.
دستگاه گوارشی: تولید انسولین در پانکراس به تنظیم میزان قند خون کمک میکند.
دستگاه ادراری: هورمون کاهنده ادرار تعادل مایعات بدن را تنظیم میکند.