زنان علائم بارداری متفاوتی را تجربه میکنند. همه زنان علائم مشابهی ندارند و هریک علائم و نشانههای مختلفی را سپری می کنند حتی گاهی این علائم از یک بچه به بچه دیگر متفاوت است. از آنجا که علائم اولیه بارداری شبیه دوران قاعدگی یا قبل از آن است، علائم همیشه قابلتشخیص نیستند.
بعضی از علائم اولیه بارداری به طور مختصر توضیح داده شده است. ولی باید بدانید که این علائم ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد؛ بنابراین وجود بعضی از این علائم لزوماً نشانه بارداری نیست. مطمئنترین راه برای اطمینان از بارداری، انجام تست بارداری است.
تغییرات سینه یکی از علائم اولیه بارداری است. دو هفته بعد از لقاح، تغییرات هورمونی باعث بزرگی، حساسی و دردناکی سینهها مانند دوران قاعدگی میشود. سیاهرگهای روی سینه واضحتر میشوند، نوک سینه تیرهتر میشود و در سینه خود احساس سنگینی میکنید.
خستگی نیز یکی از علائم بارداری در ۱۲ هفته اول است. در اوایل بارداری سطح هورمون پروژسترون افزایش مییابد. سطح بالای پروژسترون باعث خوابآلودگی میشود. کاهش سطح قند خون، کاهش فشارخون و افزایش تولید خون نیز در حین بارداری انرژی را کاهش میدهد.
لکه یا خونریزی خفیف واژن یکی از علائم اولیه بارداری است. این خونریزی که به آن خونریزی لانهگزینی میگویند بین ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از لقاح اتفاق میافتد. این خونریزی زودتر از عادت ماهانه اتفاق میافتد، رنگ آن روشنتر از خونریزی قاعدگی است و مقدار آن خیلی کمتر است. بعضی از زنان در اوایل بارداری شکم درد دارند. درد ناحیه شکم شبیه درد دوران قاعدگی است.
یکی دیگر از علائم بارداری حالت تهوع و استفراغ است که زنان باردار اغلب صبحها این حالتها را احساس میکنند ولی تا پایان روز نیز ادامه دارد. نزدیک به نیمی از زنان باردار حالت تهوع و استفراغ را تجربه میکنند و حدوداً از هر ده نفر سه نفر حالت تهوع بدون استفراغ دارند. اکثر زنان حالت تهوع صبحگاهی را ۶ هفته بعد از به تأخیر افتادن آخرین عادت ماهانه تجربه میکنند.
یکی از بارزترین علائم بارداری که اکثر زنان باردار آن را تجربه میکنند، عقب افتادن عادت ماهانه است. ولی همیشه علت عقب افتادن عادت ماهانه بارداری نیست. ممکن است اضافه وزن. مشکلات هورمونی، خستگی یا استرس در عادت ماهانه اختلال ایجاد کنند.
ممکن است فرد در چند هفته اول بارداری، میل به خوردن برخی از غذاها را نداشته باشد، از جمله این غذاها قهوه یا غذاهای سرخکرده هستند. همچنین ممکن است میل به خوردن برخی غذاها در مادر بیشتر شود. علت این تغییرات نوسانان شدید هورمونی، به ویژه هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی، در سه ماه اول بارداری است.
بوهایی ناخوشایند (مثل بوی سیگار) و حتی بوهای خوشایند (مثل ادکلن همسرتان) در مراحل اول بارداری باعث ایجاد تهوع میشوند. این حالتها در نتیجه افزایش سطح هورمون است. بهتر است که در معرض این بوها به ویژه بوی سیگار قرار نگیرید.
اکثر زنان از شش تا نه هفته بعد از لقاح تکرر ادرار دارند. ممکن است این حالت به خاطر عفونت ادراری یا دیابت باشد ولی در نتیجه تغییرات هورمونی نیز ایجاد میشود.
در حین بارداری، افزایش سطح هورمون پروژسترون باعث ایجاد یبوست میشود. پروژسترون باعث میشود که غذا با سرعت کمتری از روده بزرگ عبور کند. برای از بین بردن این مشکل، به مقدار کافی آب بنوشید، ورزش کنید و غذاهای دارای فیبر بالا مصرف کنید.
در اوایل بارداری افزایش گردش خون که در نتیجه نوسانات هورمونی است، سردردهای خفیفی ایجاد میکند.
در دوران بارداری رگهای خونی مادر گشاد میشوند و فشارخون او را کم میکنند، بنابراین در اوایل بارداری ممکن است احساس منگی و سرگیجه داشته باشد. قند خون پایین نیز ممکن است باعث ایجاد ضعف شود.
دمای بدن در صبحگاه را دمای پایه بدن میگویند. این دما بعد از تخمکگذاری به آرامی افزایش مییابد و تا قاعدگی ثابت باقی میماند. اگر دمای پایه بدن شما بعد از دو هفته در حال افزایش بود، شما باردار هستید.
اوایل بارداری تغییرات هورمونی بدن باعث حساسشدن و غمگینشدن مادر میشوند و در بیشتر مواقع او تمایل به گریهکردن دارد. نوسانات روحی در دوران بارداری به ویژه در سه ماهه اول طبیعی است.
متأسفانه این علائم تنها مختص بارداری نیستند. بعضی از آنها حاکی از وجود بیماری و شروع قاعدگی هستند. گاهی بدون داشتن هیچ یک از این علائم نیز احتمال بارداری وجود دارد. با اینوجود اگر در عادت ماهیانه تأخیر داشتید یا یکی از علائم بالا را تجربه کردید. در خانه تست بارداری بدهید و در صورت مثبت بودن فوراً به پزشک مراجعه کنید تا مراقبتهای بارداری را زودتر شروع کنید.