هورمون‏‌ها

هورمون‌‏ها - میترانیتا
اشتراک‌گذاری...
Print this page
Print
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

هورمون‌‏ها نوعی مواد شیمیایی هستند که پیام‌‏ها را توسط جریان خون از یک قسمت بدن به قسمت‌‏های دیگر انتقال می‌‏دهند. هورمون‏‌ها توسط غدد درون‌ریز (مانند غده هیپوفیز) ترشح می‏‌شوند و نقش حیاتی در نظم بخشیدن به رشد و سوخت‌وساز بدن دارند. در بدن هورمون‌‏های زیادی (تیروئید، رشد، جنسی و آدرنال) ترشح می‌شود ‌تا با همکاری یکدیگر عملکرد طبیعی بدن را ایجاد کنند.

کنترل ترشح هورمون‌‏ها

 

تنظیم ترشح هورمون‏‌ها بر عهده بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس است که درست بالای غده هیپوفیز قرار دارد. هیپوتالاموس پیام شیمیایی را به غده هیپوفیز که غده‌ای به اندازه یک نخود است و در زیر مغز واقع‌شده، ارسال می‌‏کند. در عوض، غده هیپوفیز، با ترشح هورمون‌‏های مختلف به این پیام‏‌ها پاسخ می‌دهد. هیپوفیز اغلب به عنوان غده اصلی در تنظیم بسیاری از هورمون‏‌های بدن عمل می‌‏کند. بسیاری از این هورمون‏‌ها عملکرد مستقیمی روی بدن دارند (برای مثال هورمون رشد). درحالی‌که بعضی از این هورمون‏‌ها غدد ترشح‌کننده هورمون‏‌ها را در بدن تحریک می‌‏کنند، مانند غده تیروئید، غدد فوق کلیوی و غدد ترشح‌کننده هورمون‏‌های جنسی (تخمدان‏‌ها و بیضه‏‌ها).

هورمون‌های کنترل‌کننده بلوغ

 

در بدن هورمون‌‏های زیادی ترشح می‌‏شوند که به‌طور مستقیم بلوغ طبیعی را کنترل می‏‌کند. هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) از هیپوتالاموس ترشح می‏‌شود و ترشح گنادوتروپین، هورمون لوتئینی (LH) و هورمون محرک فولیکولی (FSH) از غده هیپوفیز قدامی را کنترل می‏‌کند. ترشح هورمون‌‏های هیپوتالاموسی مهم‌ترین عامل کنترل بلوغ و باروری هستند. هورمون‏‌های محرک فولیکول و هورمون لوتئینی هر دو که از تخمدان‌‏ها (در دخترها) یا بیضه‏‌ها (در پسرها) ترشح می‏‌شوند، زیربنای ترشح استروژن و تستوسترون هستند. اغلب از استروژن و تستوسترون به عنوان «هورمون‏‌های جنسی» نام برده می‏‌شود که وظیفه شکل‌‌گیری خصوصیات زمان بلوغ (رشد صفات جنسی ثانویه) و همچنین تغییرات رفتاری را بر عهده دارند.

گونادوتروپین‏‌ها

هورمون محرک فولیکولی (FSH)

این هورمون از بخش جلویی غده هیپوفیز ترشح می‏‌شود و باعث تحریک تخمدان‌‏ها و بیضه‏‌ها می‏شود تا تخمک و اسپرم تولید کنند.

هورمون لوتئینی (LH)

این هورمون نیز از بخش جلویی غده هیپوفیز ترشح می‌‏شود و باعث ترشح هورمون‌‏های زنانه و مردانه از تخمدان‌‏ها و بیضه‌‏ها می‏‌شود.

هورمون‏‌های جنسی

استروژن

یک هورمون زنانه است که از تخمدان‏‌ها ترشح می‏‌شود. این هورمون مسئول رشد پستان‏‌ها و تکامل رحم در دخترها است.

تستوسترون

هورمون جنسی مردانگی (آندروژن) است که از بیضه‏‌ها ترشح می‏‌شود. آندروژن‌‏های ضعیف دیگر که از غده فوق کلیوی (غددی که در نزدیکی کلیه‌‏ها قرار دارند) ترشح می‌‏شوند و در زمان بلوغ در دخترها و پسرها باعث تحریک رشد موهای زیر بغل و شرمگاهی می‎شوند.

تهیه و ترجمه توسط تیم تولید محتوای میترانیتا

دیدگاهتان را بنویسید