پوست پوشش خارجی و بزرگترین عضو بدن است و نقشی کلیدی در بدن ما ایفا میکند. اگر پوست فردی بزرگسال را بکشند، حدود ۲ متر مربع را می گیرد و ۲ تا ۴ کیلوگرم وزن دارد. علاوه بر هزاران سلولهای پوست در هر ۲ سانتیمتر مربع، ۶۵۰ غدد عرق، ۶۵ فولیکول مو، ۱۷ متر مویرگهای خونی، ۷۱ متر تار عصبی و هزاران عصب حسی زیر پوست وجود دارند. پوست از ماهیچهها، استخوانها، تارهای عصبی، رگهای خونی و دیگر اعضای بدن محافظت میکند و تنها مانع طبیعی بین بدن و محیط بیرون است. این لایه خارجی عملکرد فیزیکی و شیمیایی بدن را چند برابر میکند و همچون مانعی از بدن در برابر آسیبها، زخمها و هوا محافظت میکند.
پوست نقشی مهم در سیستم ایمنی بدن دارد، به تعادل بدن کمک میکند و آن را با انواع محیطها تطبیق میدهد، از طریق ترشح عرق و سبوم، عملکرد دافعی انجام میدهد، مواد مضر حاصل از فعالیتهای متابولیسمی در روده و کبد را از بین میبرد و هورمون و آنزیمهای مورد نیاز بدن را نیز ترشح میکند؛ منافذ پوست نیز نقشی مهم در زیبایی پوست دارند. بدن بدون پوست، مثل موز و سیب بدون پوست سریع اکسید میشود. برای ایفای تمام این نقشها، پوست باید قابلیت بازسازی داشته باشد و به طور هماهنگ با بدن کار کند تا بتواند این وظایف را به خوبی انجام دهد. سطح پوست خشک و موجدار است و سلولهای پوست دائماً در حال پوست انداختن هستند. باکتریها و قارچهای بسیاری سطح پوست را پوشاندهاند و از هجوم موجودات بیماریزا به بدن جلوگیری میکنند.
پوست از طریق سلولهای لانگرهانس نقش ایمنی بدن را ایفا میکند و آنتیژنها را از پوست به دستگاه لنفاوی میبرد. تابش بیش از حد UV عملکرد سلولهای لانگرهانس را از بین میبرد یا مسدود میکند و احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
پوست سالم هیچ نشانهای از بیماری، عفونت و زخم ندارد، کمی مرطوب، نرم و انعطافپذیر است. سطح پوست سالم کمی اسیدی است و سیستم ایمنی آن فوراً در برابر هر ماده خارجی که بخواهد به پوست نفوذ کند واکنش نشان میدهد. اسیدی بودن پوست به حفظ استحکام و انسجام کمک میکند، از رشد عفونت جلوگیری میکند و به پوست اجازه میدهد که لایههای مرده پوست راحتتر لایهبرداری شوند. به همین دلیل صابون یا دیگر محصولات پاککننده پوست با pH بالا برای پوست مضرند؛ پوست برای عملکرد درست به محیط اسیدی نیاز دارد. بعد از استفاده از برخی مواد پاککننده مراقبت از پوست، باید از لوسیونی استفاده کنید که درجه اسیدی پوست را متعادل کند. اگر pH محصولات پوستی و زیبایی مورد استفاده خنثی و یا قلیایی هستند، درجه اسیدی پوست باید ترمیم شود. بسته به نوع پوست و میزان عدم تعادل اسیدی، پوست خاصیت اسیدی خود را ظرف ۲۰ دقیقه و یا بیشتر باز مییابد.
پوست عضوی جدا از بدن نیست و همانطور که پوست با سلولهای لانگرهانس و ترشح آنزیمها و هورمون از بدن محافظت میکند، بدن نیز با عملکردهای داخلی خود، پوست را کنترل میکند. برای مثال، چربی پوست از فعالیت بیشازحد غدد چربی به وجود میآید. مشکل ککومک به خاطر آنزیم تیروزیناز و عملکرد هورمونی است.
پوست سر نیز شبیه به پوست بقیه قسمتهای بدن است با این تفاوت که پوست سر فولیکولهای موی بیشتر و عمیقتری دارد.
پوست بافتی پیچیده و خاص دارد که به سه لایه تقسیم میشود: لایه خارجی پوست (اپیدرم)، لایه میانپوستی و پوست زیرین (لایه زیر جلدی). این لایه ها دارای سلولهای متفاوتی هستند که در کنار یکدیگر به حفظ شادابی و طراوت پوست کمک میکنند.
اپیدرم خارجیترین لایه پوست است که با چشم غیر مسلح نمیتوان آن را دید. این لایه خیلی نازک است، قطر آن بین ۱٫۶ میلیمتر در کف پاها و ۰٫۰۴ در پلکها است. اپیدرم دارای سلولهای مختلفی است، مثلاً سلولهای کراتینوسیت در فرایند تولید جایگزین سلولهای مرده میشوند، سلولهای لانگرهانس از سیستم ایمنی محافظت میکنند، ملانوسیتها رنگ پوست را تعیین میکنند و سلولهای مرکل حس لامسه را به وجود میآورند. اپیدرم سلامت و رطوبت پوست را حفظ میکند و از نفوذ باکتری جلوگیری میکند. اشعه فرابنفش، آکنه، بیماریهای پوستی، دود سیگار، آلودگی هوا و سرطان پوست روی این لایه تأثیر میگذارد.
از آنجا که اپیدرم خارجیترین لایه پوست است به عنوان مانع اولیه برای محافظت از پوست عمل میکند. اپیدرم ویتامین E، C و سوپراکسید دیسموتاز و آنتیاکسیدان بیشتری نسبت به لایه میانی پوست دارد و به همین دلیل نسبت به لایههای دیگر نقش حفاظتی بهتری ایفا میکند، همچنین این لایه حاوی مقادیر زیادی گلیکوزآمینوگلیکانها و سرامیدها است.
اپیدرم به پنج لایه سلولی تقسیم میشود که همه از لحاظ متابولیسمی خیلی فعال هستند. این پنج لایه عبارتاند از:
لایه استراتوم کورنئوم یا لایه شاخی بیرونیترین لایه اپیدرم است. لایه شاخی همان لایه ای است که میبینیم و محصولات آرایشی و بهداشتی برای مراقبت از این لایه تهیه میشوند. سلولهای پوسته مانند لایه شاخی میریزند و سلول های جدیدی که از لایههای زیری به سطح پوست می آیند جایگزین آنها میشوند. این سلولها از کراتین و پروتئینهای ساختاری تشکیل شده اند که یکی از اجزای اصلی مو و ناخن نیز هستند. این سلولها با چربی پوست ترکیب میشوند و به لایه شاخی کمک میکنند که سطحی محافظتی و مقاوم در برابر آب داشته باشد.
لایه استراتوم لوسیدوم لایه ای شفاف در زیر لایه شاخی است که از سلولهایی کوچک تشکیل شده است و نور به راحتی از آن عبور میکند.
این لایه از اپیدرم از سلولهای ریزی شبیه به ریزدانه تشکیل شده است؛ این سلولها پر از کراتین هستند. این سلولها زمانی که به لایه شاخی میآیند و جایگزین سلولها می شوند میمیرند.
لایهای مهره شکل در بالای استراتوم بازال است. روند ریختن سلولهای پوست از این لایه شروع می شود.
عمیقترین لایه اپیدرم است. این لایه از اپیدرم زنده است و سلولهای جدید اپیدرمال را تولید میکند. این سلولها مسئولیت رشد اپیدرم را بر عهده دارند. این لایه از چند لایه مختلف با سلول های با شکلهای متفاوت ساخته شده است. لایه استراتوم بازال دارای سلولهای به نام ملانوسیت نیز است؛ سلولهای ملانوسیت رنگدانه های تیره پوست به نام ملانین را تولید می کند. تولید بیش از حد ملانین با قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش (به عنوان مثال آفتاب گرفتن برای برنزه شدن) و عدم تعادل هورمونی تحریک میشود. در مورد اول، ملانوسیتها برای محافظت از پوست در برابر آسیب رادیکالهای آزاد، ملانین اضافی آزاد میکند. هنگامیکه فرد دیگر در معرض اشعه فرابنفش قرار نگیرد، تولید بیش از حد رنگدانهها متوقف میشود و پوست رنگ طبیعی خود را دوباره به دست میآورد.
لایه میانپوستی یا درم دومین لایه پوست است. حدوداً ۱۰ تا ۴۰ برابر ضخیمتر از اپیدرم است. در لایه میانپوستی رگ های خونی، رگهای لنفی، فولیکولهای مو، غدد سباسه، دو غده عرق (آکرین و آپوکرین) همراه با شبکههای پیچیده عصبی وجود دارد. این لایه از ۸۰ درصد آب، بافتهای آلاستین که خاصیت کشسانی دارد و فیبرهای کلاژن تشکیلشده است.
کلاژن عنصر اصلی لایه میانپوستی است و در واقع زنجیرهای از اسیدهای آمینه از جمله آلانین، آرژنین، لیزین، گلیسین، پرولین و هیدروکسی پرولین است. کلاژن ۷۰ درصد از پروتئینهای پوست و فیبرهای درمال را تشکیل داده است که باعث مقاومت، انعطافپذیری و کشش آن میشود. حدوداً ۲۰ نوع فیبر کلاژن وجود دارد. بهبود بهینه زخم زمانی انجام میشود که فرآیند بازسازی پوست با تولید کلاژن نازک آغاز شود و با ضخیمتر شدن ضخامت کلاژن ادامه یابد. گاهی روی پوست کلوئید (گوشت اضافه) ایجاد میشود که این عارضه در نتیجه تولید بیش از حد کلاژن است. علاوه بر کلاژن و آلاستین، لایه میانپوستی دارای فیبرهایی است که گلیکوپروتئین نام دارند. این فیبرها باعث مرطوب شدن، نرمی و حفظ آب پوست میشوند؛ همچنین نفوذپذیری و مقاومت در برابر فشار را کنترل میکنند. فیبرهای مختلف ۲ تا ۴ درصد از لایه میانپوستی پوستهای سالم و طبیعی را تشکیل میدهند.
مویرگها و رگهای خونی انرژی و مواد مورد نیاز را به لایه میانپوستی و اپیدرم میرسانند و نقش مهمی در بهبود و تنظیم حرارت بدن ایفا میکنند. این لایه قابلیت ارتجاعی پوست را حفظ میکند؛ قابلیت ارتجاعی پوست به تعادل آب در لایه میانپوستی و سایر لایههای پوست بستگی دارد. همچنین این لایه از آسیبهای فیزیکی به بدن محافظت میکند و باعث ایجاد حس لامسه در افراد میشود. لایه میانپوستی از غشاء پیوندی ضخیم تشکیلشده است که این غشاء توسط عروق خونی، عروق لنفاوی، رشتههای عصبی و عصبهای حسی احاطهشده است.
پوست زیرین سومین و آخرین لایه پوست است و پوست را به بافتهای ماهیچهای پیوند میدهد. این لایه قابلیت ارتجاعی دارد و مثل فنر عمل میکند؛ در نتیجه بافتهای ظریف مانند رگهای خونی و رشتههای عصبی را در بر میگیرد. ساختار چند لایه پوست به طرز حیرتانگیزی پیچیده است پس سالم و زیبا بودن پوست نیازمند ایجاد تعادل بین اجزای بدن است.
به طور کلی محصولات مراقبت از پوست دارای خصوصیات زیر هستند:
به هر حال استفاده از این مواد باید در یک چارچوب کلی باشد. هرچه بیشتر در مورد پوست و پیچیدگیهای آن آگاهی پیدا کنیم، میتوانیم محصولات و لوازم آرایش مناسب پوست خود را انتخاب کنیم.
غدد پوستی نقشی مهم در پوست و بدن ایفا میکنند؛ این غدد راه ورودی ترکیبات شیمیایی خاص به داخل پوست هستند. غدد پوستی بدن را خنک می کنند، از پوست محافظت می کند و آن را نرم میکنند و ناخالصیهای بدن مثل کلسترول را کاهش میدهند. غدد سباسه و دو غدد عرق، یعنی غدد عرق آکرین (eccrine) و آپوکرین (apocrine) از جمله غددی هستند که شاید اسمش را شنیده باشید.
غدد سباسه یا همان غدد چربی به مجرای لولههای کوچکی متصل میشوند که فولیکول مو را در بر دارند. غدد سبابه چربی پوست را ترشح میکنند و در کیسهبهایی کوچک نگهداری میشوند. مجاری غدد چربی در قسمت بالای فولیکول مو باز میشوند. معمولاً در هر فولیکول یک غده چربی وجود دارد؛ اما گاهی در بعضی قسمتها غدد بیشتری وجود دارد و در نتیجه چربی (سبوم) بیشتری در آن قسمت ترشح میشود. غدد چربی در تمام قسمتهای بدن یافت میشوند؛ صورت و کمر بیشترین تعداد غدد چربی را دارند و کف دست و کف پا این غدد را ندارند. ترشح بیش از حد چربی باعث بروز آکنه میشود. ترشح کم چربی نیز خشکی پوست را در پی دارد.
غدد عرق در سراسر پوست وجود دارند. تعداد غدد عرق آکرین بیشتر از غدد آپوکرین است. مجرای ترشحی این غدد به صورت منفذی مستقیم روی سطح پوست باز میشود. این غدد حاوی مایعی شفافاند که قسمت عمده آن را آب، اسید لاکتیک، اوره، سموم و مواد ضدباکتری تشکیل میدهد. این ترشحات بدن را خنک میکنند و تعادل گرمایی بدن با محیط پیرامون را حفظ میکنند. غدد عرق آپوکرین در زیر بغل، پلک و اندام تناسلی قرار دارند. این غدد تا سن بلوغ غیرفعال هستند و با احساسات و استرس تحریک میشوند. دفع غدد عرق آپوکرین خیلی کم است و به طور مستقیم روی سطح پوست ترشح نمیشود؛ بلکه در قسمت بالای دهانه phylosebaceous ترشح می شود و سپس روی سطح پوست قرار میگیرد. عرقی که از غدد آپوکرین ترشح میشوند، خودشان بوی بدی ندارند؛ ولی به دلیل واکنشهای شیمیایی بین این ترشحات، اکسیژن و آنزیمهایی که ماکروفلور فولیکولهای مو تولید میکند، بوی نامطبوعی میگیرند. کثیفی، ناخالصی و انسداد منافذ که در فولیکولهای مو دیده میشود به دلیل ترکیبی است که چربی و سلولهای کراتینیزه و کرنیسایت موجود در فولیکولها تولید میکنند. پاکسازی پوست به معنی از بین بردن آلودگیهای روی منافذ است. عرق پاککننده نیست، ممکن است منافذ کوچک عرق را پاک کند؛ ولی منافذ فولیکول مو را پاک نمیکند. بسیاری از افراد به اشتباه فکر میکنند که سونا و تعریق پوست را تمیز میکند.
انتهای بعضی از تارهای عصبی بدن به پوست میرسد، این تارهای عصبی از این قرارند:
نورونهای حرکتی: نورون حرکتی در ماهیچههای arrector pili متصل به فولیکولهای مو پخش شده است. نورون حرکتی پیامها را از مغز به ماهیچهها میبرد.
تارهای عصبی حسی: این تارهای عصبی به گرما، سرما، فشار، لمس و درد واکنش نشان میدهند. این گیرندههای حسی پیامها را به مغز ارسال میکنند.
تارهای عصبی : secretory این تارها در غدد چربی و عرق پخش شدهاند. این تارهای عصبی قسمتی از سیستم عصبی خودگردان هستند که دفع عرق از غدد عرق را تنظیم میکنند و ترشح چربی به سطح پوست را کنترل میکند.
حواس پنج گانه: انتهای تارهای عصبی حواس پنجگانه در لایه پاپیلری پوست قرار دارد. تعداد زیادی از این تارهای عصبی در نوک انگشتان وجود دارد. احساس پیچیده مثل لرزش، به حساسیت این تارهای عصبی بستگی دارد.
رنگ پوست به ملانین یا همان رنگدانه های پوست بستگی دارد که سلول های ملانوسیت تولید میکنند. سلول های ملانوسیت در لایه اپیدرم قرار دارد. رنگ پوست ارثی است و در بین اقوام و ملل مختلف متفاوت است. میزان و نوع رنگدانههای پوست در هر فردی متفاوت است و ژنها میزان و نوع رنگدانهها را تعیین میکند. ولی ملانوسیتهای پوستهای رنگی و تیرهتر ملانین بیشتری تولید میکنند. افزایش ملانین رنگ پوست را گرمتر میکند؛ بنابراین افرادی که ملانین بیشتری دارند رنگ پوستشان قهوهای است و افرادی که پوستشان ملانین کمتری دارد، رنگ پوستشان به رنگ وانیل است.
ملانین مادهای ثابت نیست و عوامل مختلفی از جمله ژن، نور آفتاب و داروها بر آن تأثیر میگذارد. اگر فردی در معرض نور خورشید قرار بگیرد یا داروهای خاصی مصرف کند، سلولهای ملانوسیت تحریک میشوند و ملانین بیشتری تولید میکنند. درست مثل زمانی که بدن خود را در معرض نور آفتاب قرار میدهید تا آن را برنزه کنید و پوست در واکنش به نور خورشید، ملانین بیشتری تولید میکند. پوست گاهی رنگدانه کمتری تولید میکند و قسمتهای آسیبدیده پوست را روشن میکند
افرادی که پوستشان تیرهتر است، پوست جوانتر و شادابتری دارند؛ به این دلیل که پوست ملانین بیشتری دارد. ملانین مزایای زیادی برای سلامتی و زیبایی پوست دارد. یکی از مزایای ملانین این است که از تأثیرات مخرب آفتاب جلوگیری میکند و از آفتاب سوختگی پوست جلوگیری میکند. ملانین از تأثیرات افزایش سن بر پوست، چین و چروکهای عمیق، ایجاد بافت خشن و لکههای پوستی ناشی از بیماریهای کبدی نیز جلوگیری میکند و احتمال ابتلا به سرطان پوست را نیز کاهش میدهد.
داشتن ملانین زیاد معایبی هم در پی دارد؛ مثلاً هر نوع خراش، جوش یا التهاب میزان تولید رنگدانهها را افزایش میدهد و در نتیجه لکههایی روی پوست بروز میکند. گاهی آسیب به پوست، تولید ملانین را کاهش میدهد و ترمیم آن چند ماهی طول میکشد. اگرچه ملانین از پوست در برابر اشعه فرابنفش محافظت میکند؛ بهتر است به طور مداوم از ضد آفتاب استفاده کنید تا پوستتان لک یا دچار پیری زودرس نشود.
تعدادی از داروها میزان حساسیت فرد به اشعه فرابنفش را افزایش میدهند و باعث افزایش تولید ملانین و تیره شدن پوست میشوند که به این تیره شدن غیرعادی، هیپرپیگمانتاسیون میگویند. پوست در واکنش به برخی از داروها یا در پاسخ به شرایط خاص پزشکی مانند بیماری آدیسون تیره میشود.
اگر هر یک از داروهای زیر را مصرف میکنید در مورد عوارض جانبی آنها با پزشک خود مشورت کنید.
در صورت ابتلا به هر یک از بیماریهای زیر، احتمال بروز هیپرپیگمانتاسیون (لکههای تیره) روی پوستتان بیشتر است.